fredag 5 juni 2009

Enerigtjuvar

Hittade en artikel i DN.
"En "energitjuvsituation" på jobbet kan se ut så här. Några kollegor sitter och pratar om hur de ska lösa en knivig fråga. Uppfattningar stöts och blöts och de lyssnar på varandra. Samtalstonen är prövande och man försöker komma fram till en gemensam hållning. Stämningen är avspänd.
Plötsligt kommer ytterligare en arbetskamrat in i rummet. Han/hon tar över diskussionen. Utan att lyssna efter andras åsikter påstår han/hon tvärsäkert än det ena än det andra. Den öppna atmosfär deltagarna har känt försvinner successivt. Ställer någon en motfråga eller kritiserar det den här personen hävdar, kan det resultera i ett nålstick tillbaka. Eller innebära att man blir undanviftad. Eller bemött med tystnad.
- Den här personen är uppfylld av sig själv och får en kick av den kraft han/hon tar från andra. Den som drabbas blir däremot trött, handlingsförlamad och dränerad på energi. Kanske också ledsen utan att riktigt förstå varför."
...
"Energitjuvar växer av att förminska andra. Att jag kallar sådana människor för energitjuvar beror på att de tar av andra vad de själva behöver. De kan kränka med ord och få andras självförtroende att fräta sönder. Deras avsikt är att skapa osäkerhet och rädsla."

1 kommentar:

ScräpEmma sa...

Måste kika på artikeln, men ska först kika ikapp mig hos dig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...